Hosted by M.P. Chapter of Indian Orthopaedic Association

CME

From the days of Nicolas Andry and before, the concern of correcting a deformity has not been lessened even today. The deformity may come in the form of Congenital or Acquired due to trauma, infection,t umour, neuro disorders etc. Everyday, an average Orthopaedic surgeon experiences the dilemma of taking the right decision in terms of timing and method to correct a deformity or whether a deformity needs to be corrected at all.

We propose a comprehensive, thought provoking CME for IOACON 2017 that is aimed at addressing the majority of such dilemma. We hope that the delegates attending the CME will return back wiser and confident!


TENTATIVE PROGRAM

Inauguration (9 am to 9.13 am)
Time  Duration Topic Speaker
09.00 - 09.03 am 3 minutes Welcome Address Dr. R. K. Barua (NEROSA)
09.03 - 09.08 am 5 minutes Inaugural Address Dr. Ram Prabhoo (President, IOA)
09.08 - 09.13 am 5 minutes Lighting of lamp/ Invocation Dignitaries
09.15 - 10.28 am  SESSION 1: OVERVIEW
09.15 - 09.25 am 10 minutes Defining deformity, the magnitude of the problem and burden on the society  Dr. Sanjoy Keshkar
09.25 - 09.35 am 10 minutes Deformity correction: Scope of non-surgical techniques  Dr. Jayant Sen
09.35 - 09.45 am 10 minutes Surgical tools in deformity correction, Ilizarov: Rhe best tool so far Dr. Milind M. Chaudhary
09.45 - 09.55 am 10 minutes JESS in deformity correction Dr. Sudhir Warrier
09.55 - 10.05 am 10 minutes Soft-tissue procedures in deformity correction Dr. Swarnendu Samanta 
10.05 - 10.18 am 13 minutes  Discussion   
10.30 - 11.28 am  SESSION 2: CHILDHOOD DEFORMITIES 
10.20 - 10.30 am 10 minutes General principles in managing childhood deformities Dr. Somaraju V. V. J.
10.30 - 10.40 am 10 minutes Childhood deformities from growth plate injuries  
10.40 - 10.50 am 10 minutes Growth modulation: Its role and limitations Dr. Shah Alam Khan (AIIMS, Delhi)
10.50 - 11.00 am 10 minutes Osteotomies- practical tips and tricks and their timing and extent in a growing child Dr. Cherian Kovoor
11.00 - 11.10 am 10 minutes Ilizarov method for deformities in children, special considerations Dr. Jishnu P. Barua (Assam)
11.10 - 11.28 am 18 minutes Discussion  
11.30 - 12.38 pm SESSION 3: THE MATURED SKELETON
11.30 - 11.40 am 10 minutes Malunited fractures of the upper limb- impact and indications for surgeries Dr. Sanjiv Gaur
11.40 - 11.50 am 10 minutes Malunited fractures of the lower limb- long term impact and correction protocol Dr. R. H. Goverdhan
11.50 - 12.00 noon 10 minutes Deformities following Metacarpal & Phalangeal malunions Dr. Pankaj Jindal
12.00 - 12.10 pm 10 minutes Managing arthritic deformities in hand  Dr. Ravi K. Gupta
12.10 - 12.20 pm 10 minutes Post-traumatic deformities around hip Dr. N. K. Magu
12.20 - 12.38 pm 18 minutes Discussion  
12.40 - 01.38 pm  SESSION 4: SPINE
12.40 - 12.50 pm 10 minutes Congenital spinal deformities: Outcome prediction, counselling, timing of intervention  
12.50 - 01.00 pm 10 minutes Adolescent scoliosis- what is the long term outcome after surgical correction Dr. S. Rajasekran 
01.00 - 01.10 pm 10 minutes Deformities of Childhood TB spine Dr. Anil Jain (Delhi)
01.10 - 01.20 pm 10 minutes Deformities of the Osteoporotic spine: Prevention & options of correcting kyphosis Dr. Ram Chaddha
01.20 - 01.38 pm 18 minutes Discussion  
01.40 - 02.53 pm  SESSION 5: CASE SPECIFIC LECTURES, PAEDIATRIC
01.40 - 01.50 pm 10 minutes Congenital Pseudoarthrosis of Tibia Dr. G. S. Kulkarni 
01.50 - 02.00 pm 10 minutes Deformities associated with CP: General guideline Dr. Vivek Shrivastava
02.00 - 02.10 pm 10 minutes Congenital Dislocation of Knee (Congenital recurvatum of Knee) Dr. Biswajit Sahu
02.10 - 02.20 pm 10 minutes Neglected CTEV  Dr. Shobha Arora (AIIMS, Rishikesh)
02.20 - 02.30 pm 10 minutes Neglected Lateral Condylar Fracture with Cubitus Valgus  Dr. Alok C. Agarwal (Raipur)
02.30 - 02.40 pm 10 minutes Rachitic deformities around knee Dr. Sanjib Bhuyan (Assam)
02.40 - 02.53 pm 13 minutes Discussion  
02.55 - 04.00 pm  SESSION 4: CASE SPECIFIC LECTURES, ADULT
02.55- 03.05 pm 10 minutes   Dr. R. K. Baruah (Assam)
03.05 - 03.15 pm 10 minutes Genu Varum in Osteoarthritis Knees  Dr. Mangal Parihar 
03.15 - 03.25 pm 10 minutes Hallux Valgus Dr. Sampat Dumber Patil 
03.25 - 03.35 pm 10 minutes Paralytic claw hand Dr. Nirmal Mahapatra
03.35 - 03.45 pm 10 minutes Flat foot in adolescent & adults Dr. Ajoy S. M. (Bengaluru)
03.45 - 03.58 pm  13 minutes Discussion  
03.58 - 04.00 pm 2 minutes Vote of Thanks Dr. Satyajit Borah
 
0